Kulkutapavertailu: auto, joukkoliikenne vai sähköpyörä – mitä käyttö maksaa?

Polttoaineen hinta on noussut ennätyskorkealle ja moni miettii nyt vaihtoehtoja: vähentääkö yksityisautoilua vai luopua siitä kokonaan?
4.2
(5)

Polttoaineen hinta on noussut ennätyskorkealle ja moni miettii nyt vaihtoehtoja: vähentääkö yksityisautoilua vai luopuako siitä kokonaan?

Tässä artikkelissa kartoitetaan vaihtoehtoja liikkumiseen erilaisilla kulkuvälineillä. Lue jutusta mitä maksaa yksityisautoilu, joukkoliikenne ja sähköpyöräily?

Lukuaika: 5 min.

SISÄLTÖ

Mitä yksityisautoilu maksaa?
Vaihtoehtona joukkoliikenne
Pyöräily vai sähköpyöräily?
Mitä sähköpyöräily maksaa?
Korvaa auto kokonaan tai osaksi
Työsuhdepyörällä säästät satasia

Energian hinta – bensa, diesel ja sähkö – on nyt todella korkealla Suomessa. Kovat hinnat ovat seurausta koronapandemiasta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Voidaan ennustaa, että pitkällä aikavälillä yksityisautoilun kustannukset tulevan vain kasvamaan.

Tämä laittaa monet harkitsemaan tarkkaan auton käyttöä. Yhä useampi jää etätöihin tai karsii turhaa ajamista säästääkseen polttoainekuluissa ja pienentääkseen hiilijalanjälkeä.

Mitä yksityisautoilu maksaa?

Kuinka paljon maksaa kilometri autolla ja mistä hinta koostuu?

Energian hinta - polttoaineet bensa ja diesel sekä sähkö - on nyt todella korkealla Suomessa.

Verohallinnon mukaan auton käyttö maksaa 0,43 € / kilometri. Autoliiton mukaan tämä on aika lähellä todellisuutta. Kustannukseen sisältyy lähtökohtaisesti kaikki autoon kohdistuvat kulut. Kyseessä on laskennallinen keskiarvo ja se voi heittää suuntaan ja toiseen.

Auton kiinteät kustannukset, hankinta- ja rahoituskustannukset: vakuutukset, auto- ja käyttövoimavero, katsastus, vuosihuolto, vievät auton kustannuksista leijonan osan. Kun kiinteisiin kustannuksiin lisätään ajomäärään sidonnaiset kustannukset: polttoaine-, korjaus-, rengas- ja pysäköintikustannukset, autoilun hinta per kilometri laskee, mutta kokonaiskustannukset luonnollisesti kasvavat.

Yleisradion Autoliitolla 2018 teettämässä laskelmassa arvioitiin auton käyttökuluja yhden vuoden ajalta ja koko viiden vuoden pitoajalta. Oletuksena on, että autolla ajetaan vuodessa 18 000 kilometriä.

Edullisimman, alle 20 000 euron hintaluokan autolla, käyttökustannukset nousivat noin 5 000 euroon vuodessa, kun huomioon otettiin auton arvonalenema.

Kuukausikustannuksena tämä tekee 417 euroa.

Vaihtoehtona joukkoliikenne

Kaikille ei ole mahdollista korvata auton käyttöä. Esimerkiksi työn erityislaatu, pitkät etäisyydet ja julkisen liikenteen puuttuminen voivat olla tekijöitä, joiden takia autoa ei yksinkertaisesti pysty korvaamaan.

Yksityisautoiluun verrattuna joukkoliikenne on kuluttajalle edullinen ratkaisu.

Suuri osa suomalaisista asuu hyvien julkisten yhteyksien varrella. Joukkoliikenteen  etuja autoiluun nähden ovat myös kaupunkitilan tehokkaampi käyttö, liikenneturvallisuus ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi joukkoliikennematkoihin sisältyy yleensä autoiluun verrattuna enemmän lihasvoimin liikkumista matkan alku- ja loppupäässä, millä on käyttäjille edullisia terveysvaikutuksia

Yksityisautoiluun verrattuna joukkoliikenne on kuluttajalle edullinen ratkaisu. Pääkaupunkiseudulla joukkoliikennettä  käyttävä  maksaa  halvimmillaan 118,90 € kuukaudessa (HSL, ABCD-vyöhyke, 14.3.2022).

Vertailuna Järvenpäästä Helsinkiin säännöllisesti matkustava maksaa VR:n lähiliikenteestä 966 € vuodessa eli noin 80 € kuukaudessa.

Pyöräily vai sähköpyöräily?

Yhä useampi valitsee työmatkalle ja vapaa-aikaan kulkuvälineeksi polkupyörän. Työmatkapyöräily onkin ekologista, hauskaa ja hyödyllistä, se kohottaa kuntoa, ja pyöräilyllä töihin voi kattaa kaiken tarvitsemansa kuntoilun ja säästää aikaa muuhun. Mutta koska pyöräillessä tulee helposti hiki, on työpaikalla syytä olla tarjolla suihku ja mahdollisuus vaihtaa vaatteita.

Kulkutapavertailussa selvisi, että sähköpyöräily on kävelyn ja luomupyöräilyn jälkeen edullisin tapa liikkua.

Ratkaisu hikiongelmaan, ylämäkiin ja vastatuulivitutukseen voi olla sähköpyörä, jolla yhtäältä pääsee nauttimaan pyöräilyn hyödyistä, ulkoilusta ja liikunnasta, mutta toisaalta halutessaan ilman hikeä.

Monet ovat valinneet työmatkalleen sähköpyörän myös siitä syystä, että oikein varustautuneena sähkärillä voi kulkea ympärivuotisesti ja mukana voi kuljettaa enemmän tavaroita.

Suomalaisten työmatkoista leijonan osa ajetaan kaupunkiliikenteen ruuhkissa, joissa autoletka matelee tyypillisesti 20 kilometriä tunnissa. Tällaisiin tapauksiin sähköpyörä soveltuu erittäin hyvin ja saattaa jopa lyhentää työmatkaan kulutettua aikaa.

Joukkoliikenne on parhaimmillaan tehokasta monestakin näkökulmasta, mutta silloin on hyväksyttävä ennalta määritellyt reitit ja toisten laatimat aikataulut.

Sähköpyörällä olet vapaa valitsemaan oman aikataulun ja reitin.

Mitä sähköpyöräily maksaa?

Vaikka myös sähköenergian hinta on noussut korkealle, on sähköpyöräily erittäin edullinen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua autoiluun verrattuna.

Sähköpyöräkeskuksen 2019 tekemän kustannusvertailussa selvitettiin sähköpyöräilyn kustannuksia viiden vuoden aikajänteellä. Selvityksen mukaan sähköpolkupyörän vuotuiset kustannukset koostuvat hankintahinnasta (2500 €), akun lataamiseen kuluvasta energiasta, vuosihuolloista (2 kpl), kuluvien osien vaihtamisesta ja renkaista. Laskelmassa sähköpyörän kuukausikustannukseksi saatiin 57 euroa kuukaudessa.

Liikkumisvälineiden kustannusvertailussa yksityisautoilu on kaikkein kallein. Sen jälkeen tulee julkinen liikenne ja edullisinta liikkumista tarjoaa sähköpyörä.

Korvaa auto osaksi tai kokonaan

Siirtyminen autoilusta sähköpyöräilyyn ei tarvitse tapahtua veitsellä leikaten. Seuraavassa erilaisia tapoja toteuttaa siirtyminen autosta sähköpyörään:

VÄHENNÄ AUTOILUA ASTEITTAIN
Jos et halua luopua autosta kokonaan, voit hankkia sähköpyörän auton rinnalle ja siirtyä sähköpyöräilyyn asteittain. Päätät itse milloin kuljet autolla, milloin sähköpyöräillä.

KAHDESTA AUTOSTA YHTEEN AUTOON
Kahden auton talouksille hyvä tapa vähentää hiilijalanjälkeä on hankkiutua eroon toisesta autosta ja korvata osan matkoista sähköpyörällä.

KORVAA AUTO KOKONAAN
Puntaroi tarkkaan tarpeesi oman auton suhteen. Mieti autoilun plussat ja miinukset, ja vertaa niitä sähköpyörän vastaaviin.

Millaiset tekijät painavat sinun vaakakupissa – talous, ympäristöystävällisyys, terveys ja hyvinvointi, mukavuus vai jokin muu asia?

Kun haluat tehdä päätöksen joka kestää aikaa, eikä tyssää heti ensimmäiseen vastoinkäymiseen:

Älä tee päätöstä johon et ole tyytyväinen – tee päätös josta voit innostua!

Työsuhdepyörällä säästät satasia

Verovapaa polkupyöräetu eli työsuhdepyörä tekee sähköpyörästä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Fischer Leasing sähköpyörän vuokrasopimus | Masco Oy

Voimaan astumisestaan 2021 alusta lähtien pyöräetu on ollut suosittu tapa hankkia uusi laadukas polkupyörä. Eikä ihme, sillä kyseessä on merkittävä etu, jonka avulla keskituloinen palkansaaja voi säästää uuden sähköpyörän hankintakustannuksissa jopa satoja euroja.

LUE SEURAAVAKSI: Näin hankit sähköpyörän työsuhdepyöräksi.

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Klikkaa tähteä ja arvostele!

Äänien keskiarvo: 4.2 / 5. Äänimäärä: 5

Ei vielä ääniä - ole ensimmäinen!

Koska artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen...

Auta muita löytämään artikkeli ja jaa se sosiaalisessa mediassa!

Pahoittelut ettei artikkeli ollut mielestäsi hyödyllinen...

Parannetaan artikkelia!

Tell us how we can improve this post?

Oliko artikkeli hyödyllinen?

Klikkaa tähteä ja arvostele!

Äänien keskiarvo: 4.2 / 5. Äänimäärä: 5

Ei vielä ääniä - ole ensimmäinen!

Koska artikkeli oli mielestäsi hyödyllinen...

Auta muita löytämään artikkeli ja jaa se sosiaalisessa mediassa!

Pahoittelut ettei artikkeli ollut mielestäsi hyödyllinen...

Parannetaan artikkelia!

Tell us how we can improve this post?

maksutavat